hh
Proteinbutik

Kreatin

Kreatin - En populär kosttillskott för träning och muskeluppbyggnad

Vad är kreatin?

Kreatin är en naturligt förekommande aminosyra som finns i vår kropp och i mat som t.ex. kött och fisk. Det är en viktig energikälla för musklerna och hjälper till att öka muskelmassan och styrkan. Kreatin kan även hjälpa till att förbättra prestationen vid högintensiv träning.

Det finns några olika kreatinsorter, ett som heter kreatin-monohydrat eller Kre-Alkalyn. Kreatin-monohydrat är det vanligaste som de flesta tar innan träning.

Sortering:
1 av 7

Varför bör man ta kreatin som kosttillskott?

Kreatin är ett av de mest studerade kosttillskotten och det finns många vetenskapliga bevis för dess effektivitet. En ökad kreatinnivå i musklerna kan hjälpa till att öka muskelmassan och styrkan, öka träningseffektiviteten och förbättra prestationen vid högintensiv träning. Dessutom kan det hjälpa till att öka muskeluppbyggnaden efter träning och minska trötthet.

Hur tar man kreatin?

Det finns flera olika sätt att ta kreatin, men det vanligaste är som kosttillskott i pulverform. Det rekommenderade intaget är vanligtvis 3-5 gram per dag, och det är bäst att ta det med ett kolhydratrikt mat eller dryck för att öka upptaget. Det kan också ta tid innan man märker en skillnad, vanligtvis 2-4 veckor.

Är det några biverkningar av att ta kreatin?

Kreatin är generellt sett säkert att använda och har få rapporterade biverkningar. Men det kan ibland orsaka magproblem som gaser, diarré eller illamående. För att undvika detta rekommenderas det att man startar med låga doser och gradvis ökar intaget. Kreatin kan också leda till vätskeansamling och ökad kroppsvikt, men det är inte farligt.

Vem bör undvika kreatin?

Kreatin är inte lämpligt för personer med njurproblem eller personer som är gravida eller ammar. Personer med högt blodtryck eller diabetes bör också konsultera en läkare innan de tar kreatin.

Kreatin är ett av de mest populära kosttillskotten för träning och muskeluppbyggnad. Det är säkert att använda och har många vetenskapliga bevis för dess effektivitet. Genom att öka kreatinnivåerna i musklerna kan det hjälpa till att öka muskelmassan och styrkan, öka träningseffektiviteten och förbättra prestationen vid högintensiv träning. Det är viktigt att ta det i rekommenderade doser och att konsultera en läkare om man har några hälsoproblem.

Det finns också andra varianter av kreatin som finns på marknaden som kreatin monohydrat, kreatin ethyl ester, kreatin HCL, micronized kreatin, buffered kreatin, liquid kreatin, osv. Men kreatin monohydrat är det vanligaste och det är också det som har mest forskning bakom sig.

Det är viktigt att ta det i rekommenderade doser och att konsultera en läkare om man har några hälsoproblem.